Over Loon

De naam Loon is waarschijnlijk een meervoud van het woord 'loo', oorspronkelijk een open plek in het bos waar men vee kon weiden.
Loon is een typisch Drents esdorp. Het ligt aan de rand van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. De Drentsche Aa, hier Looner Diep geheten, stroomt langs het dorp. De marke van Loon bestaat voornamelijk uit groenlanden langs de beek. Ook is er een hunebed (D15) te vinden. De marke wordt doorkruist door de spoorlijn Assen-Groningen.
Loon heeft zo’n driehonderd inwoners. Bij de ingang van het dorp ligt een bronzen hond op wacht. Als beschermer van zijn roedel houdt hij in de gaten wie het dorp binnenkomt en weer uitgaat. Even verderop staan twee bronzen schapen symbool voor het agrarische verleden van Loon.

De boerenbedrijven van Loon hebben van oudsher sterk het beeld bepaald in het stroomdal van Drentsche Aa. Vanaf de jaren zestig is er veel landbouwgrond in het stroomdal gebied van de Drentsche Aa gekocht door Staatsbosbeheer. Het aantal boerenbedrijven in Loon is in de loop der jaren drastisch verminderd.
Karakteristiek voor Loon zijn oude steegjes waaraan prachtige oude Saksische boerderijen staan. De baanders naar de straat, zodat de boer met zijn volgeladen wagen zo naar binnen kon rijden.
Het unieke van Loon is dat het heel dicht bij Assen ligt, maar toch haar eigen karakter heeft weten te behouden. Naast de boerderijen kent Loon ook burgerwoningen. Het aantal is al een flink aantal jaren niet meer gegroeid, het dorp mag namelijk niet meer uitbreiden.
Loon kent een groot aantal verenigingen, die er voor zorgen dat Loon een mooi en gezellig dorp blijft.